Slabeste sanatos

aprilie 10, 2010 at 10:41 PM Un comentariu

slabire

Hraniti-va si slabiti cu cap, va veti bucura atat de o silueta frumoasa, si mai ales durabila, cat si de o stare de spirit pozitiva, de un nivel energetic crescut.

Teoria caloriilor
In primul rand trebuie sa stiti ca digestia este foarte puternic influentata de felul in care combinam alimentele, si mai putin de aportul caloric. Michel Montignac, in cartea “Ma hranesc deci slabesc” combatea aceasta teorie cu argumente logice. Teoria conform careia obezitatea ar fi rezultatul unei alimentatii prea bogate in calorii a fost publicata in 1930 de catre doi medici americani. Ei insisi, cativa ani mai tarziu, au manifestat unele rezerve serioase asupra propriilor concluzii, insa nimeni nu le-a mai luat in seama. Teoria lor prinsese mult prea bine la public si era inscrisa in programul de studii medicale din foarte multe tari.

Pe scurt, aceasta teorie pornea de la o nevoie standard de 2500 de calorii necesare, si preconiza ca daca se consuma numai 2000, deficitul de 500 de calorii va fi compensat la nivel energetic printr-un aport obtinut din rezervele de grasime, in consecinta persoana va obtine o scadere in greutate.

Totusi exista atat de multe cazuri care contrazic aceasta teorie! Cati dintre noi nu cunoastem persoane care rabda de foame, isi reduc cantitatea de calorii, si cu toate astea nu reusesc sa slabeasca?

Aceasta teorie este puternic ancorata in mentalitatea noastra, si acum exista multe femei care isi calculeaza foarte atent caloriile consumate zilnic, ceea ce nu numai ca este stresant, dar este si inutil. Evident ca regimul hipocaloric da rezultate de moment, insa in scurt timp, in majoritatea cazurilor, nu se revine la greutatea de dinainte de regim, mai mult, kilogramele chiar depasesc pragul initial.

G P L 4 2 1

Aceasta este abrevierea de la GlucideProteineLipide 421. Este un “truc” larg acceptat, pe care M. Thenault-Mondoloni, in cartea sa “1001 trucuri pentru frumusete” il numea formula magica a unei alimentatii echilibrate. Aceasta alimentatie presupune includerea in alimentatia zilnica a:

– 4 portii de glucide (G4)
– 2 portii de proteine (P2)
– 1 portie de lipide (L1)

Insa cauza principala a surplusului de kilograme este mai degraba calitatea acestora, si nu cantitatea. Pentru ca , dupa cum vom vedea, exista de exemplu, glucide rele si glucide bune.

Glucidele

Reprezinta molecule alcatuite din carbon, oxigen si hidrogen, si constituie o importanta sursa de energie. Intr-o clasificare cat mai simpla, glucidele se impart in glucide rele (cu indice glicemic ridicat) si glucide bune (indice glicemic scazut).

– glucidele rele provoaca o crestere mare a glucozei din sange (hiperglicemie). Acestea se gasesc in zaharul de masa, sub toate formele sale (adica pur, sau combinat si inclus in alte alimente), alcool, cartofi, faina alba, orez alb, dulciuri;

– glucidele bune sunt slab asimilate de organism, deci provoaca o crestere redusa a glucozei din sange. Se gasesc in special in fructe si legume, in cereale brute (faina cu tarate), in orezul integral sau brun, a carui superioritate fata de orezul alb este deja de notorietate, sau in fainoase precum lintea si bobul.

Proteinele

Proteinele sunt formate din aminoacizi, si reprezinta celulele organice ale materiei vii (organe, muschi, creier, oase etc.). Se impart, la randul lor, in doua categorii, in functie de originea lor:

– proteine de origine animala: lactate, oua, carne, peste;

– proteine de origine vegetala: cereale integrale, soia, oleaginoase, unele leguminoase.

Lipidele

Sunt molecule complexe, ele reprezinta ceea ce se intelege in mod uzual prin grasimi, si sunt continute atat de produse animale, cat si de produse vegetale.

Ca si glucidele, si aceste grasimi pot sa fie bune sau rele. Desi in general oamenii consuma prea multe grasimi, trebuie sa stiti ca numai anumite lipide sunt daunatoare, altele fiind absolut necesare in alimentatie. Asa cum s-a demonstrat ca exista colesterol bun si colesterol rau, evident ca exista si lipide care favorizeaza cresterea celui rau, dar si altele neutre si cele care contribuie la diminuarea lui.

– lipide care maresc colesterolul: sunt grasimile saturate din carne, mezeluri, unt, untura, lactate integrale;
– lipide cu o slaba influenta asupra colesterolului: oua, carne de pasare de la care inlaturati pielea, crustacee
– lipide care scad colesterolul: uleiurile vegetale; se recomanda si pestele, care desi nu intervine in metabolismul colesterolului, este extrem de benefic pentru sanatatea noastra.

Sfaturi utile

1. Un prim sfat in lupta pentru redobandirea siluetei, ar fi eliminarea glucidelor rele din alimentatie. Nu-i nimc daca mai scapati din cand in cand in cate o prajitura, sau o ciocolata, poate un pahar cu lichior. Dar ele nu trebuie sa faca parte din meniul zilnic, cum deseori se intampla.

2. Exista o lista a alimentelor care trebuie tinute sub supraveghere. Conform lui Michel Montignac, insa larg acceptata de specialisti, pe ea se regasesc:

– Zaharul, care poate sa fie suprimat total, deoarece organismul poate sa-l produca si singur, sub forma de glucoza, sau poate sa fie inlocuit cu un indulcitor de sinteza;

– Painea- o mentiune foarte importanta in legatura cu aceasta se refera la faptul ca painea, cu cat este mai alba, cu atat este mai daunatoare. Alegeti in schimb painea cu tarate sau cea integrala, neagra, cu faina necernuta, care ingrasa mai putin . Este preferabil sa consumati painea, sub orice forma, la micul dejun.

– Fainoasele: cartofii, fasolea uscata, orezul alb, porumbul, pastele. In schimb mazarea uscata, lintea, nautul, elibereaza o cantitate redusa de glucoza. Exista si paste din faina nerafinata, care sunt mult mai bune, dar se gasesc foarte greu in comert.

3. Fructele – se consuma preferabil dimineata, inainte de masa de pranz sau in afara meselor, in orice caz, pe stomacul gol. In general fructele nu trebuie sa fie combinate cu altceva, indiferent daca este vorba despre lipide sau despre proteine. De aceea, ele vor fi consumate cu o jumatate de ora-o ora, inainte de masa, iar daca se consuma intre mese, trebuie sa va asigurati ca au trecut minim trei ore de la masa.

4. Alegeti laptele degresat, deoarece el este un aliment care contine atat glucide cat si lipide, iar prin degresare se elimina o buna parte din glucide. Asa va va fi mai usor sa incadrati lactatele intr-o categorie, pentru a urma formula propusa mai sus. Atentie deosebita reclama si consumul de branzeturi din lapte de vaca, acestea fiind bogate in glucide. Este preferabil sa fie consumate la micul dejun, incercand pe cat posibil sa nu le combinati cu foarte multe lipide.

5. In general se recomanda evitarea combinarii dintre lipide si glucide rele, combinatie desosebit de periculoasa (vedeti clasificarea de mai sus).

6. Reduceti treptat consumul de bauturi gazoase (bere, apa si sucuri minerale etc.) pana la eliminarea lor totala.
7. Folositi un suplimente alimentare cu vitamine si minerale pentru a suplini carentele din alimentatia dumneavoastra.

Entry filed under: Slabire sanatoasa.

www.suplimente-naturiste.com Ce trebuie sa mancam primavara pentru a fi in forma maxima

Un comentariu Add your own

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Tratamente naturiste:

Categorii

Articole recente

Calendar

aprilie 2010
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Vizitatori Tratamente naturiste

  • 291.443 vizitatori unici

Tratamente naturiste

Siteul cu tratamente naturiste este detinut, administrat si mentinut de Nanut Marius Distribuitor independent al produselor CaliVita. Distribuitorul independent Calivita mentionat este singurul responsabil de continutul acestui site, iar Reteaua CaliVita si entitatile operatoare Calivita nu au nici o responsabilitate cu privire la site-ul cu Tratamente naturiste.